Akıllı telefonlar kendi kendini tamir edecek

Yeni bir çalışma, elektronik cihazların nanomotorlar yardımıyla, kendilerini düzeltmelerinin mümkün olabileceğini gösterdi.

MOBIL Hit: 52123 / Yorum: 0 / 18 Mart 2016 11:22
-A +A

Bilim adamları vücudun bağışıklık sistemini ilham alarak elektronik sistemlerdeki küçük hasarları onarabilecek nanomotorlar inşa etti.

Bilim insanları nanomotorların kendilerini onardığı gibi esnek pil, elektrotlar, güneş pilleri ve diğer araçları da onarabileceğini düşünüyorlar.

California Üniversitesi'nden araştırmacı Jinxing Li, elektronik devrelerin çok karmaşık yapısı olduğunu ve son derece küçük bir çatlağın ya da kopmanın, elektrik akımını kesmesine ve bir cihazın yetmezliğine yol açabildiğini söyledi. 

Bu tür arızaları geleneksel olarak kullanılan elektronik lehim ile sabitleyebilirsiniz ama gelişmiş bir nano tamir elektronikte birçok yenilik gerektirir. Giyilebilir teknoloji yakında, giyim, implant ve aksesuarlar gibi birçok alanda her zamankinden daha fazla hayatımızda olacak. 

Teknoloji bu kadar hızlı geliştikçe nano devreler, pil elektrotları veya diğer elektronik bileşenlerde meydana gelebilecek kırılmaları veya bozulmaları düzeltmek için yollar bulmak bir sorun olmaya devam etmektedir. 


Araştırmacı Li, ekip olarak tasarladıkları teknolojiyi şöyle açıkladı: Altın ve platin ile kaplanmış nanopartiküller, hidrojen peroksit tarafından desteklenmektedir. Li, nanomotorların sert çevresel koşullara tabi ve çizilmeye eğilimli güneş pilleri gibi, iletken bir katmana sahip elektronik bileşenler için de ideal olacağını ve aynı zamanda gelişmekte olan esnek sensörler ve pillerin tamiratında da kullanılabileceğini söyledi. 

 Buna ek olarak, farklı malzemeler ve yakıt ile aynı konsept ile vücudun belirli yerlerine ilaçların verilmesi ile tıbbi uygulamalarda kullanılabilir. Laboratuvar, ayrıca potansiyel mide enfeksiyonları gibi farklı hastalıkların tedavisi için vücutta konuşlanmış yeni nanomotorlar da geliştiriyor. 


Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
2012 Teknolojide.net tüm hakları saklıdır Haber Yazılımı Haber Scripti