Artan nüfus ve yapılaşma ile birlikte şehir hayatının en büyük sorunlarından biri haline gelen ulaşım sektörü, inovatif girişimcilerin yeni gözdesi oldu. Bu alanda hayata geçirilen buluşlar hem vatandaşa hem de taşıyıcılara adeta nefes aldırıyor. Bu firmalardan biri olan ve İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Abidos Bilgi Teknolojileri, ‘Taksi Rehberi’ adı altında taksilere dönük önemli bir projeyi hayata geçirdi. Taksileri ve bunlara bağlı durakları dijitalde buluşturan sistem sayesinde verimlilik yüzde 40’a varan oranda arttı. Projenin taksi çağırma ve taksi müşterisi bulma sürecinde yaşanan zorlukları ortadan kaldırmak amacıyla hayata geçirildiğini ifade eden Abidos Bilgi Teknolojileri Kurucu Ortağı Fatih Bilgin, “Güvenli ulaşımın önemli bir parçasını oluşturan taksilere yönelik proje geliştiren girişimci bir firmayız. Hayata geçirdiğimiz yazılım sayesinde, taksi müşterilerinin herhangi bir saat ve konumda, kolay ve hızlı bir şekilde taksi çağırmasına olanak sağlıyoruz. Cep telefonunuzdan tek bir dokunuşla taksi çağırabildiğiniz bir uygulama ve bunu destekleyen bir durak otomasyon sistemiyiz.” dedi.
Bursa’dan Türkiye’ye yayılacak
Projenin ilk olarak Bursa bölgesinde kullanılmaya başlandığını söyleyen Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: “Projemizin startını Bursa’dan verdik. Bildiğiniz üzere İstanbul’da ortalama 18 bin taksi var. Bu kadar geniş bir kitlede uygulamamızı test etmemiz doğru olmazdı. Bu nedenle uygulamamız için İstanbul’a göre daha küçük ve İstanbul’u modelleyebileceğimiz bir şehir olan Bursa’yı tercih ettik. Burada başarılı olduk. Dokunduğumuz taksici ve durak sayısı her geçen gün arttı. Bursa’da başta Nilüfer bölgesi olmak üzere taksi trafiğinin yoğun olduğu bölgelerin çoğunda artık biz varız.”
İstanbul’a Sultanbeyli’den girdi
Taksi Rehberi’nin İstanbul’da ise ilk olarak Sultanbeyli’de kullanılmaya başladığını ve buradaki duraklarda ciddi bir verimlilik artışı yakaladığını söyleyen Bilgin, “Hedefimiz birçok ilde bunu hayata geçirmek. Farklı şehirler ile görüşmelerimiz devam ediyor. Sistemimiz özellikle güvenlik açısından da ilgi görüyor. Hangi taksiye, hangi saatte bindiğiniz belli olduğu için kaybolan eşyalarınızı kolayca ve zahmetsizce bulabiliyorsunuz. Yolculuğunuz kayıt altında olduğu için daha güvenli oluyor. Kapıdan çıkmadan, dakikalarca taksi beklemeden ve taksi aramadan taksiniz ayağınıza gelmiş oluyor.” dedi.
İTÜ Çekirdek’ten çıktı
Taksi Rehberi’nin hayata geçmesi ise 2011 yılına dayanıyor. Projenin startı, bu tarihte İTÜ ARI Teknokent’in İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’nde veriliyor. İTÜ Çekirdek’in sunduğu hizmetlerin başarıya giden yolda kendilerine büyük katkılar sağladığını belirten Bilgin, “Başlangıç aşamasında İTÜ Çekirdek’in imkânlarından yararlanmak bize olağanüstü fırsatlar sağladı. Çekirdek, girişimcilere fikirlerini geliştirebilecekleri, iş kurmak ve yürütmek ile ilgili her şeyi öğrenebilecekleri bir ortam sunuyor.” dedi. Kuluçka Merkezi’inde çalışmalarını geliştirmesinin ardından İTÜ ARI Teknokent firmaları arasına giren Abidos Bilgi Teknolojileri, AR-GE faaliyetlerini burada yürütüyor.
Taksi Rehberi sistemi nasıl çalışıyor?
Müşteri cep telefonundan taksi rehberini indiriyor.
Taksi rehberinden taksi ihtiyacı olduğu zaman taksi çağır butonuna basıyor.
Müsait durumda bulunan taksi şoförü, o müşterinin çağrısını onayladığı zaman adresi, telefonu ve konumu sistemde görünüyor.
Cihaz taksiciyi navigasyon gibi müşterinin yanına götürüyor.
Eğer takside müşteri varsa, taksi şoförü meşgul tuşuna kullanabiliyor.
Ayrıca taksi merkezi de taksinin müsait olup olmadığını görüyor.
Sistemin kullanılabilmesi için taksilere, uygulamanın yüklü olduğu, GSM ve GPS desteği olan bir tablet bilgisayar, duraklara ise internet bağlantısı olan bir bilgisayar yeterli oluyor.